Cliente:
Date:January 05, 2021

AUTORETRAT A L’INS Miquel Tarradell

Projecte dissenyat i conduït per Eugènia Ortiz i Món Casas.

Fem un taller de dues sessions de treball amb la fotografia amb els/les alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Miquel Tarradell de Barcelona, on realitzem diverses pràctiques fotogràfiques entorn la idea de l’autoretrat, amb els següents objectius:

. Treballar l’autoretrat com a eina de descoberta personal i creativa, per compartir amb el grup.

. Aprofundir en el llenguatge fotogràfic i en la narrativa visual, per emprar-los amb més consciència.

. Reflexionar i valorar les mirades que reflecteixen les imatges d’un/a mateix/a.

. Incentivar la creativitat per mitjà del llenguatge fotogràfic i promoure l’alfabetització visual.

El treball de fotògrafs/es ens ajudaran a entendre com es plantegen i aborden l’autoretrat o el retrat en les seves pràctiques artístiques, alhora que ens aportaran metodologies diverses per abordar aquest gènere fotogràfic. Parlem del treball de Nancy Floyd, Lee Freelander, John Stezaker, Susana Blasco, Maurizio Anzeri Yatzer, Lorna Simpson, Francesca Woodman, Marilyn Henrion, Nicolás de Lekuona, David Hockney o “Fiddle Oak”, visionant les seves imatges que ens ajuden a introduir el tema i a connectar amb les diverses tècniques i metodologies emprades.

Els recordem com les nostres fotografies parlen de nosaltres, especialment els autoretrats, i que la fotografia és un medi d’expressió i comunicació, un llenguatge no verbal molt actual que empren de forma constant i que explica molt de les persones si les sabem interpretar. Podem veure l’autoretrat com a un acte de projecció, d’idealització, d’autoexploració, d’autoexpressió o d’autoafirmació.

Els plantegem algunes qüestions per incidir en el fet que quan ens fem un autoretrat, d’alguna manera compartim la nostra intimitat, per tant… Per què ens fem autoretrats? Ens agrada? Què volem compartir o comunicar? Ho fem molt sovint? En qui pensem quan els fem? No és estrany aquest auge de l’autoretrat perquè, per a començar, les mateixes xarxes socials a les quals estan molt avesats/des, demanen un autoretrat per a incloure en el perfil de l’usuari/ària.

Els proposem dues pràctiques: una primera, entorn la idea de manipular una imatge de si mateixes i mateixos, i una segona pràctica de construcció d’una imatge a partir del treball amb el reflex.

La pràctica exterior d’autoretrats a partir de reflexos en l’entorn del CCCB i del MACBA ha estat molt rica també, ha sigut molt interessant veure com s’han apropiat de l’espai i com han reinterpretat les imatges fent autoretrats ben curiosos, posant en pràctica conceptes fotogràfics que tenen molt integrats com el punt de vista, l’enquadrament o la llum.