Cliente:AFB/ICUB
Date:July 13, 2020

FOTOSEQÜÈNCIES 2020: Gràfica anarquista. Fotografia i revolució social, 1936-1939

Amb la col·laboració de:

Casal fotogràfic, realitzat amb nois i noies de 16 a 18 anys, que inspirats per la mostra fotogràfica en curs a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona: “Gràfica anarquista. Fotografia i revolució social, 1936-1939″ els ha permès explorar el seu entorn i actualitat amb actitud de documentalistes del seu temps. A partir de sortides realitzades en l’entorn del barri de la Ribera i Born, els hem fet observar i documentar com la ciutat i la gent han canviat arran de la pandèmia de la COVID-19, què està passant als carrers, quines són les conseqüències del que estem vivint? Quin son els rastres, les actituds i la magnitud del que està passant?

L’exposició proposa un recorregut pel fons fotogràfic de la Oficina de Información y Propaganda que la CNT-FAI va crear a Barcelona durant la Guerra Civil, amb l’objectiu d’articular i expandir el nou imaginari de la revolució social en el context del combat contra el feixisme. L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ), amb la col·laboració de la Fundación Anselmo Lorenzo i l’Ateneu Enciclopèdic Popular, participen i presenten aquesta exposició.

Hem proposat dues línies de treball ben diferenciades: una amb la tècnica de la cianotipia, per tal d’explorar les obres de l’exposició i oferir una observació amb detall de les fotografies de la mostra; i una altra amb càmeres instantànies que veurem més endavant. Partint d’algunes de les imatges reproduïdes en acetats, els/les participants s’ han expressat creativament a través de la tècnica del fotomuntatge en cianotipia, explorant aquesta tècnica primigènia que mai deixa de sorprendre en els seus processos d’insolació i revelat, així com per la capacitat expressiva de les imatges en aquests tons de cian.

El treball amb els retrats fotocopiats en acetat transparent els ha sorprés molt, l’han treballat com a fotocollage i en alguns casos els han intervingut a més amb altres materials, veieu com són aquestes imatges invertides i transparents:

Previ al treball a realitzar durant tota la setmana els hem proposat un primer contacte amb aquesta tècnica de la cianotípia i l’autoretrat per tal que els i les alumnes es coneguin i realitzin una carta de presentació vers els seus companys i companyes.

La nostra intenció ha estat fer als participants observar les fotografies de l’exposició, per entendre el context i treballar per reformular una nova imatge, en forma de fotomuntatge amb un discurs pensat i estructurat:
Oliver Méndez

Per altra banda els hem proposat també un treball amb les càmeres i la pel·lícula instantània de FUJIFILM i les càmeres INSTAX. Els hem proposat un parell de sortides al carrer on havien de treballar amb la pel·lícula instantània i proposar un tema que volguessin documentar; previ a la sortida fem un treball de preparació d’aquests temes, quins seran, com es treballaran, quin tractament fotogràfic utilitzaran i com s’abordarà la sèrie fotogràfica.

Echahid Zouiddane

Veieu alguns dels treballs creats en el decurs d’aquesta setmana:

Negre lluminós, Xena Lis González

 

Lluitadors enmascarats, Marita Guevarra

Unión entre distancia. Phrencis Jhale

Nuria Asghar


Ainhoa Yara de Dios

Oliver Méndez

Ainhoa Yara de Dios Sergio Daniel Suarez

Nuria Asghar Kevin Andrés

Echahid Zouiddane Noa Freixa

Justin Dantes Jaspreet Grang


Marita Guevarra

Fotollibre de cianotipies Sergio Daniel Suarez