Amb la col·laboració de:
Casal fotogràfic, realitzat amb nois i noies de 16 a 18 anys, que inspirats per la mostra fotogràfica en curs a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona: “Gràfica anarquista. Fotografia i revolució social, 1936-1939″ els ha permès explorar el seu entorn i actualitat amb actitud de documentalistes del seu temps. A partir de sortides realitzades en l’entorn del barri de la Ribera i Born, els hem fet observar i documentar com la ciutat i la gent han canviat arran de la pandèmia de la COVID-19, què està passant als carrers, quines són les conseqüències del que estem vivint? Quin son els rastres, les actituds i la magnitud del que està passant?
L’exposició proposa un recorregut pel fons fotogràfic de la Oficina de Información y Propaganda que la CNT-FAI va crear a Barcelona durant la Guerra Civil, amb l’objectiu d’articular i expandir el nou imaginari de la revolució social en el context del combat contra el feixisme. L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ), amb la col·laboració de la Fundación Anselmo Lorenzo i l’Ateneu Enciclopèdic Popular, participen i presenten aquesta exposició.
Hem proposat dues línies de treball ben diferenciades: una amb la tècnica de la cianotipia, per tal d’explorar les obres de l’exposició i oferir una observació amb detall de les fotografies de la mostra; i una altra amb càmeres instantànies que veurem més endavant. Partint d’algunes de les imatges reproduïdes en acetats, els/les participants s’ han expressat creativament a través de la tècnica del fotomuntatge en cianotipia, explorant aquesta tècnica primigènia que mai deixa de sorprendre en els seus processos d’insolació i revelat, així com per la capacitat expressiva de les imatges en aquests tons de cian.
El treball amb els retrats fotocopiats en acetat transparent els ha sorprés molt, l’han treballat com a fotocollage i en alguns casos els han intervingut a més amb altres materials, veieu com són aquestes imatges invertides i transparents:
Previ al treball a realitzar durant tota la setmana els hem proposat un primer contacte amb aquesta tècnica de la cianotípia i l’autoretrat per tal que els i les alumnes es coneguin i realitzin una carta de presentació vers els seus companys i companyes.
La nostra intenció ha estat fer als participants observar les fotografies de l’exposició, per entendre el context i treballar per reformular una nova imatge, en forma de fotomuntatge amb un discurs pensat i estructurat:
Oliver Méndez
Per altra banda els hem proposat també un treball amb les càmeres i la pel·lícula instantània de FUJIFILM i les càmeres INSTAX. Els hem proposat un parell de sortides al carrer on havien de treballar amb la pel·lícula instantània i proposar un tema que volguessin documentar; previ a la sortida fem un treball de preparació d’aquests temes, quins seran, com es treballaran, quin tractament fotogràfic utilitzaran i com s’abordarà la sèrie fotogràfica.
Echahid Zouiddane
Veieu alguns dels treballs creats en el decurs d’aquesta setmana:
Nuria Asghar
Ainhoa Yara de Dios
Nuria Asghar Kevin Andrés
Marita Guevarra
Fotollibre de cianotipies Sergio Daniel Suarez