Cliente: Arxiu Fotogràfic Barcelona
Date:March 09, 2023

VISITES GUIADES A L’AFB per a centes educatius

Darrerament hem realitzat les vistes guiades per a centres educatius amb diversos grups de la ciutat com l’Escola Parc de la Ciutadella, l’Escola IPSI, l’escola Àngel Baixeras, el Centre d’estudis Roca, l’IES Rubió i Tudurí, l’IES Miquel Tarradell, entre d’altres, en les quals hem acompanyat als grups en la descoberta de l‘Arxiu Fotogràfic de Barcelona, amb la seva funció de conservar, tractar, descriure i difondre el patrimoni fotogràfic de la ciutat, sent dipositari de tres milions i mig de fotografies, des de 1844 fins a l’actualitat, nombre que no deixa de sorprendre a mestres i alumnes, quasi tant com l’observació dels diversos formats de negatius en plaques de vidre, que els hi ensenyem, o les  fotografies estereoscòpiques, les targetes de visita o les fotografies tan antigues de Barcelona, segons la seva demanada; en alguns casos han estat imatges de la ciutat, d’altres dels bombardejos i la presència de la Guerra Civil a la ciutat, o de  barris com el Raval, Navas, La Sagrera, Bon Pstor, també ens han demanat veure escenes del voltant del Besós, o del Parc de la Ciutadella, totes temàtiques que hem pogut il·lustrar amb fotografies que hem cercat en els fons de l’arxiu.


Fotografia esquerra: Rec Comtal. Autoritats municipals i ciutadans el dia de la inauguració de les obres pel desviament ala zona de l’Eixample, 1916. AFB. Frederic Ballell. Fotografia dreta: El Rec Comtal, 1932. AFB. Tomàs Fàbregas Catarineu.

Per exemple, un grup de 3r de Primària de l’Escola Parc de la Ciutadella, ha descobert que el Mamut amb el que tants cops han jugat, és allà des de 1907, gràcies a la fotografia que en va fer Fredric Ballell tot just quan el van inaugurar el desembre d’aquell any… Quantes coses més han descobert? Com era l’entrada al Parc? Com és hi havia estruços domesticats a dins del parc? o que hi havia una cursa de transports de joguina pel passeig Lluís Companys…

Fotografia esquerra: Cursa infantil d’automòbils, 1935. AFB. Pérez de Rozas.Fotografia dreta: Estruços domesticats per passejar pel Parc de la Ciutadella, 1935. AFB. Pérez de Rozas.

Veieu algunes imatges dels i les alumnes  en les visites guiades:

Cada centre ha pogut treballar amb aquests materials i després, opcionalment, fer la visita a l’exposició en curs, en aquest cas: Jordi Pol entre la multitud,  que mostra la Barcelona dels anys 70 i 80 amb un estil que ens remet a la fotografia de “l’instant decisiu”. L’any 1979 col·labora amb el Centre Internacional de Fotografia de Barcelona i participa del seu projecte de realitzar un estat de qüestió de la situació dels barris de la ciutat. Un dels leitmotiv del CIFB era, precisament, la “fotografia de carrer” o, com es coneix habitualment, street photography. Jordi Pol va col·laborar-hi amb reportatges als barris de la Ribera i el Raval.

El seu coneixement del mitjà fotogràfic el porta, entre els anys 1990 i 2000, a dirigir l’Espai de fotografia Francesc Català-Roca, un espai per a  la divulgació de la fotografia del Centre Cívic Casa Golferichs de l’Ajuntament de Barcelona. Va fer reportatges i feines d’estudi publicitàries. L’any 2019 va donar el seu fons, integrat per més de trenta mil negatius i fulls de contacte, tiratges i objectes relacionats amb la fotografia, a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Veieu algunes imatges de la mostra:


Jordi Pol: Tertúlia de fútbol a Canaletes, 1968.AFB.

Jordi Pol: El litoral barceloní entre Montgat i St. Adrià del Besós, 1983. AFB.

Jordi Pol: La Rambla, 1979. AFB.