Amb motiu de la mostra fotogràfica Els Català: Fotògrafs d’un segle, hem realitzat un taller de cianotípia amb públic familiar, per encàrrec del Museu d’Història de Catalunya.
Aprofitant aquesta exposició tan rica que revisa tota la tasca fotogràfica de la família dels Català Roca, els hem fet una breu visita guiada a la mostra per introduir alguns conceptes fotogràfics relacionats amb la manera de treballar quan fem cianotípia, la composició i l’espai ple o buit, la transparència i l’opacitat dels objectes, la qualitat i direcció de la llum…
Amb aquesta intenció, -a partir de l’observació de les fotografies de l’exposició-, els hem parlat de les qualitats de la llum i dels objectes destacant com determinen el nostre treball amb els elements, quan fem cianotípies, els hem fet observar en algunes imatges què passa amb l’espai buit o ple, com s’endrecen els objectes, quina és la direcció de la llum en la fotografia, etc.
Hem destacat també la importància de les formes en la composició de la imatge que crearan: la composició fotogràfica és la manera com endrecem els elements d’una imatge dins del nostre enquadrament, -en aquest cas dins del paper que exposaran a la llum-, perquè siguin el més atractiu visualment i per descriure allò que volem, destacant els elements que considerem més importants, per tant, tot això ho han de preveure en funció de la forma, i la transparència dels objectes com de la posició i trajectòria del sol.
Per treballar amb els objectes vàrem disposar tot un seguit d’elements per escollir, i prèviament vàrem preparar una selecció de negatius confeccionats a partir d’objectes diversos de la col·lecció del museu, com a possibilitat per disposar-los damunt dels papers emulsionats i obtenir-ne un positiu en cian.
Aquesta primigènia tècnica fotogràfica permet enregistrar imatges per contacte i les fa visibles amb el seu característic to blau, anomenat cian. Els vam proposar treballar amb els objectes i els negatius indistintament i combinant-los, fent composicions ben personals experimentant la seva creativitat i les possibilitats de la cianotípia. El treball amb les famílies ha estat molt actiu i interessant, aquesta primigènia tècnica no deixa de sorprendre el públic i a nosaltres.