Projecte dissenyat i conduït per Eugènia Ortiz i Món Casas.
Hem participat en les V jornades de laboratoris de lectura a la biblioteca Roca Umbert de Granollers, aquest any sota la idea: Habitar la imatge. El relat fotogràfic en la literatura per a infants, s’han desenvolupat unes jornades de treball amb la fotografia i la paraula. Hem proposat un taller teòric-pràctic de realització d’un Fotollibre, prèviament hem introduït alguns conceptes útils a tenir en compte quan expliquem històries amb fotografies, com són:
Llegir fotografies. La interpretació de les imatges
Elements que ajuden a contextualitzar una història quan fas una fotografia
La construcció d’una història amb imatges
La narrativa visual, explicar amb imatges
Els Fotollibres
Tots aquests conceptes els trobareu desenvolupats en aquest dossier de recursos.
A les/els assistents els plantegem tres temes a treballar que són repartits a l’atzar entre els grups participants: Els camins, el paradís, la pèrdua. Partint d’un d’aquests conceptes, el grup ha de desenvolupar una línia de treball per a construir una història en un temps prou limitat, han de crear, compartir, debatre… Què explicarem? Com ho ensenyarem amb imatges? Com fem les fotografies per crear cohesió en la història? Com ens organitzem? Comencem?
Els oferim una sèrie de recursos per tal de treballar el seu tema: una taula plena d’objectes diversos, que puguin inspirar-los o esdevenir protagonistes de les fotografies i de la narració, una taula-plató de treball amb filtres de colors i llum artificial, revistes diverses i un fons blanc per a poder fer les fotografies dels bodegons proposats.
Finalment han escollit les millors imatges, les han imprès i endreçat segons el seu criteri, per tal de crear un senzill fotorelat en forma de fotollibre, la seva narració visual.