Cliente:Universitat Rovira i Virgili/ Fundació Catalunya-La Pedrera
Date:July 13, 2018

SOM REPORTERS. FEM UNA DESCOBERTA!

Activitat setmanal fotogràfica realitzada en el decurs de tot el mes de juliol, en el SUMMERCAMP de l’URV, en col·laboració amb l’Hemeroteca de la Fundació Catalunya-La Pedrera de Tarragona.

A partir de la descoberta fotogràfica del patrimoni arqueològic de Tarragona més proper, hem proposat als nens i nenes confeccionar una petita publicació escrita amb les seves imatges i d’altres procedents d’articles de premsa de l’hemeroteca, destacant els aspectes que més els han agradat o sobtat amb les seves fotografies, redactant una notícia que ho expliqués. Han creat aquest petit diari, intervenint-lo i confeccionant un producte periodístic dins de les seves possibilitats.

Fer aquesta descoberta fotogràfica del patrimoni els hi ha proporcionat una nova mirada i una relació diferent amb els llocs que hem visitat: la Casa-Museu Castellarnau, l’Antiga Audiència amb la maqueta de Tarraco, la muralla romana, el Passeig Arqueològic… Han treballat per grups, cercant cada dia en cada localització un tema comú pel seu treball fotogràfic, com han estat els materials, la riquesa, l’antiguitat, les habitacions, els fragments, el que hi era i ja no hi és, etc., mostrant la nova visió que ells hi aporten.

Els hi hem plantejat algunes qüestions com:

Fem de reporters? Sabem què són? Què fan?

On hem estat avui? Què és? Què hi hem descobert?

Què hem vist? Com era? Per a què era?

Què t’ha agradat més? Com ho vols retratar?

T’agrada fer fotos? Expliquem una notícia? Fem un diari?

La primera visita ha estat a la Casa-Museu Castellarnau, construïda a inici del s. XV, habitatge de famílies nobles i cortesanes de Tarragona fins al s. XIX, després reformada i oberta com a museu.

Han estat molt curiosos i han treballat de formes molt diferents amb la fotografia digital, aprenent conceptes i tècnica fotogràfica alhora que descobreixen cada entorn que visitem.

Hem volgut fer-los comprendre tant el valor del testimoniatge del passat com de la seva interpretació actual, que els hi ha permès l’apropament que han fet amb el medi fotogràfic, mostrant el ses treball.

En el decurs de les sessions hem descobert la muralla romana i ciclòpia que envolta la ciutat antiga, amb els nens i nens hem recorregut un costat i l’altre i hem accedit a l’interior del Passeig arqueològic, que ha donat per copsar moltes imatges. També hem visitat la maqueta que representa com era Tarraco, que ens ha sorprès a tots molt. Cada dia fem una primera visita a una localització emblemàtica per després anar a l’Hemeroteca a fer un petit treball de recerca del monument, i una breu selecció d’imatges per confeccionar la nostra publicació.

En un segon moment de treball, un cop havent recorregut la muralla i els seus racons, els hem suggerit treballar en blanc i negre, alguns ho han fet, tot descobrint un llenguatge molt diferent per ells, que mostra una visió més abstracta i contrastada de les escenes, que els ha sorprès molt.

En una de les sessions, han vingut els periodistes del Diari de Tarragona encuriosits per la nostra tasca, que han explicat en la seva publicació: