Cliente:Centre d'Art Maristany
Date:July 08, 2018

‘EL DESIG DE CREURE’

Hem desenvolupat al llarg d’una setmana unes jornades de fotografia al Centre d’Art Maristany, amb nens i nenes de diverses edats i col·lectius, plantejat des d’un fil conductor comú: l’exposició “El desig de creure” que explorarem a través de la cianotípia, per acabar confeccionant uns fotoLLIBRES artesanals, que explicaran l’experiència viscuda durant la setmana.

Us convidem a conèixer la mostra http://centresculturals.santcugat.cat/14330/exposicio/52/, a partir de la qual hem fet aquest treball.

«El desig de creure» és una mostra que reuneix el treball de set artistes que recorren als recursos de la prestidigitació, l’endevinació i l’aparicionisme, però també de la tecnologia i la ciència, amb l’objectiu d’analitzar les circumstàncies que rodegen la producció d’il·lusions, i posen el focus en la nostra predisposició per creure en l’inabastable, en el que no es veu, en el que no s’entén, que, tot i que sembla contradir les lleis de la física, la química i l’òptica, desplega una infinitud d’(im)possibilitats que permeten alterar la realitat, o almenys la percepció que en tenim. Podeu consultar la informació de l’exposició i artistes al Llibret El desig de creure.

Hem intentat traslladar aquests conceptes als participants, suggerint-los que exploressin el sentit i desig del seu creure… Com mirem les coses? Quina interpretació en fem? I com transformem les idees en art? Els oferim una taula plena d’objectes de formes diferents, colors, textures, opacitats. Experimenten amb el retroprojector les projeccions de llum i objectes, per integrar els conceptes i preparar el treball posterior sobre el paper fotosensible.

Ens interessa tot el procés creatiu que amaga aquesta tècnica fotogràfica, ja que necessita tot un treball previ a la confecció d’una imatge: què explicarem i com ho farem, quins objectes utilitzarem i com els ubicarem al paper. Aquesta tècnica també va acompanyada de tota una descoberta del fenomen de la llum i dels suports fotosensibles. Els demanem que facin esbossos i que observin bé tots aquests aspectes.

Els treballs han estat d’allò més divers i creatius, cadascú des de la seva imaginació i experiència, experimentar el treball també de revelatge, creant diverses imatges amb la cianotípia.

Ens han visitat nens i adolescents de l’Ateneu de Sant Cugat, també de l’Estudi de Dansa Arabesc http://www.arabescestudi.com/, dels Tallers de Teatre Sílvia Servan, http://www.tallersdeteatre.org/qui-som, un grup d’acollida de la Creu Roja, el Casal organitzat per l’AFA de l’escola Taiga d’educació especial i els nens i nenes de Pou d’Art http://www.poudart.com/web/.

Finalment, hem fet una mostra dels treballs, juxtaposant els diversos formats i imatges, alguns en una mida més gran, altres més petits, alguns muntats com a fotollibres i d’altres solts, tots creant un mosaic divers d’imatges en cian.

Amb les participants de l’escola de dansa Arabesc hem fet un treball de dansa i lightpainting, on han fotografiat amb les seves càmeres els camins de llum a partir dels moviments provocats per la música.