Cliente:Arxiu Fotogràfic de Barcelona / ICUB
Date:July 03, 2018

FOTOSEQÜÈNCIES 2018. Des del terrat. Carme García.

Fotocasal d’estiu a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Fotoseqüècies 2018. Des del terrat. Una altra manera de mirar.

Partint del treball i de l’exposició fotogràfica “Carme Garcia. Des del terrat”, hem plantejat aquest casal d’estiu, com una descoberta inusual del barri, retratant-lo des de les alçades, com havia fet tans cops aquesta fotògrafa, emprant les càmeres per obtenir unes perspectives singulars i úniques de l’entorn, i acabar confeccionant un Fotollibre d’un viatge fotogràfic ben singular. Hem visitat l’exposició de la seva obra i cada participant ha escollit quina era la imatge que més li agradava o interessava, i ens ha explicat el perquè, entre tots hem arribat a la conclusió de quins són els elements que ajuden a les imatges a resultar més atractives, la seva composició, una bona llum, un punt de vista adequat o innovador, el seu ritme… Hem analitzat el seu estil, va ser una fotògrafa molt interessada a buscar formes innovadores i modernes de fotografiar, va rebutjar les tradicionals formes pictorialistes que habitualment es considerava que havien de cultivar les dones. Carme Garcia també trenca la distància entre interior i exterior; entre lanomenat espai públic, el semipúblic i el privat; entre el viatge i lespai domèstic. Hem observat com el punt de vista i la distància estableixen una relació amb lobjecte, persona o escena que mirem, com shi relaciona el fotògraf, com volem fer-ho nosaltres?

Aquesta peculiar visió des del terrat, amb els seus punts de vista picats, la seva recerca d’enquadraments originals, ens ha servit per cercar amb els participants una altra mirada, una nova lectura de l’entorn, cercant punts de vista diferents per mostrar allò que els hi ha cridat l’atenció, el tema que han escollit per treballar cada dia i que serà el fil narratiu del seu Fotollibre.

Els hem fet agrupar-se per treballar conjuntament, i escollir aquestes línies de recerca visual, a cops més conceptuals, a cops més estètiques, que tots han acabat desenvolupant amb coherència, trobant el seu estil o llenguatge fotogràfic. Cada jornada hem parlat d’algun dels temes essencials en la fotografia, l’enquadrament, la llum, la composició, el ritme, el punt de vista, etc per tal que quedin més integrats en el seu aprenentatge. Els hem projectat imatges de l’autora per retratar-se i establir un primer contacte entre ells, per mitjà de la càmera.

Hem sortit a fotografiar cada dia a un indret diferent, i hem accedit a localitzacions tan especials com el terrat de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, el Born: Centre de cultura i memòria, les terrasses dels Habitatges Socials del Mercat de Sta. Caterina, o el terrat de l’Edifici Novíssim de l’Ajuntament, on hem tingut unes vistes panoràmiques espectaculars. Veieu-ne algunes imatges:

A l’acabar cada dia, han penjat i valorat les imatges, hem anat escollint i descartant, establint connexions i tipus de narratives per acabar fent una bona selecció i millor narració amb les fotografies, per crear els Fotollibres que explicaran tots aquest recorreguts i experiències.