Cliente:Arxiu Fotogràfic de Barcelona/ICUB
Date:October 23, 2017

FOTOSEQÜÈNCIES a l’IES VERDAGUER 2017/18

Taller fotogràfic realitzat amb alumnes de l’IES Verdaguer, d’entre 14 i 17 anys, on de la mà de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i de CliCme, en col·laboració amb l’ICUB i el mateix IES, van descobrir realitzant un treball fotogràfic, el barri de la Ribera. A partir del treball amb la fotografia i desenvolupant diferents línies de treball proposades, cercant amb les seves imatges mostrar diferents aspectes del barri, amb els seus matisos i particularitats.

Hem convidat als alumnes a fer de “documentadors” del barri, amb la seva mirada, la seva experiència i des de la mirada i pensament fotogràfic, per tal de mostrar a generacions futures com és l’activitat al barri de la Ribera avui en dia, com es mouen les persones, els vehicles, les situacions o la vida amb els seus diferents ritmes. Així com l’activitat dels comerços, com són, què vénen, com han canviat, qui hi compra, mostrant la identitat que aporten al barri. O quina és l’arquitectura i la forma del barri.

Per tal d’ajudar-los a fer aquesta documentació visual, prèviament analitzem imatges del fons de l’Arxiu, que els mostren com era la Ribera pels vols del 1900, com havia sigut la vida, el ritme i el comerç en aquella zona, alhora que introduïm conceptes fotogràfics, que després van practicant treballant en grups, tot fent retrats, sèries fotogràfiques, o foto seqüències, a partir dels seus recorreguts pels diferents racons de la Ribera. Havent visionat i seleccionat les millors imatges, preparem una mostra expositiva a l’institut.

Els donem llibertat per triar amb quines càmeres volen treballar, cada dispositiu té les seves particularitats, càmeres del mòbil, càmeres GoPro, càmeres compactes digitals, càmeres reflex digital. Els fem observar els diferents matisos d’aquestes càmeres, perquè entenguin com i perquè les fem servir en diferents situacions.

El treball fotogràfic es desenvolupa en diferents sessions amb els alumnes de l’IES Verdaguer, primerament fem un treball d’escollir el fil argumental del treball que realitzarà cada grup, intentant definir i tancar les temàtiques per explicar diversos aspectes del barri, de la seva complexitat, aportant la seva visió i reflexió. Explorem les possibilitats del llenguatge fotogràfic, de les càmeres, cercant com visualitzar el que volen dir, ho duem a la pràctica, sortim al carrer, observem, mirem, reflexionem, i fotografiem, per després tornar a l’aula a debatre entre totes i tots el treball realitzat al carrer. Compartimo a continuació algunes de les seves imatges:

 


 

Hem finalitzat el projecte Fotoseqüències 2017/18 de la mà de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, amb els alumnes de 2 n d’ESO de l’IES Verdaguer. Novament els/les alumnes han tornat a documentar el barri des de la seva percepció i visió, ha estat una experiència molt enriquidora i totalment diferent de la del curs anterior, han treballat en grups de tres amb les càmeres GoPro, copsant més els espais que el moviment, descrivint els ambients més que l’acció, dins les dues temàtiques que els vam proposar que ens descrivissin: els comerços al barri i els seus ritmes. Aquests àmbits han anat desenvolupant-se i redefinint-se fins a trobar cadascú el seu propi tema: la seva ciutat, la seva mirada; els fotògrafs que veuen al seu barri, la dinàmica del barri a partir dels caminants i turistes, les lletres que han reconegut en els cartells dels comerços, els seus murs plens d’història i d’intervencions graffitades, les finestres que mostren els interiors o els carrers estrets i ombrívols que semblen cercar el cel, etc
Han treballat també amb altres dispositius fotogràfics actuals, com els telèfons mòbils amb els quals han fet panoràmiques, o les càmeres reflex digitals, que els han permés aprofundir en la tècnica fotogràfica, emprant les diverses possibilitats que se’ls presentaven. Les imatges i els projectes han estat molt singulars, realitzant un treball de selecció i edició molt acurats, per acabar muntant un fotollibre amb les seves fotoseqüències, així com fent un timelapse i uns retrats ente ells,
Per finalitzar el projecte, es farà una exposició dels seus fotollibres en el IES Verdaguer, com a conclusió i mostra dels seus treballs. Veieu-ne algunes imatges: