Taller fotogràfic d’estiu, que hem realitzat amb joves d’onze a setze anys, amb la voluntat de descobrir el llenguatge de la fotografia així com l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, treballant inspirats per l’exposició fotogràfica en curs “Margaret Michaelis: Cinc dies pel barri Xino”, que ens ha permès introduir els conceptes fotogràfics bàsics en el decurs de la visita, tot observant el treball de la fotògrafa. L’exposició fa una reconstrucció del fotoreportatge que va realitzar per encàrrec del GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània) amb motiu de l’exposició sobre el projecte reformista «La Nova Barcelona», un encàrrec realitzat en 5 dies en els quals va recórrer el Barri Xino; entre fotografia i fotografia, Michaelis va aprofitar per captar moments amb la seva càmera Leica partint d’una mirada pròpia i personal al marge de l’encàrrec.
Havent vist l’exposició i per iniciar el taller pràctic, els hi hem proposat la primera sortida per retratar-se en petits grups i començar a establir relació amb la resta de participants. Han fet retrats en forma de tríptics.
En aquest taller, hem volgut centrar-nos en la creació fotogràfica a partir de diverses tècniques, estimulant la descoberta i la creativitat a partir d’experimentar el foto collage, el fotomuntatge en el laboratori, acolorint fotografies o refotografiant-les perquè els nens i nenes facin una reinterpretació visual d’imatges anteriors, copsades en la pràctica fotogràfica a l’exterior, explorant l’entorn i a si mateixos/es en les sortides. Amb les imatges que han anat generant els hi hem proposat muntar un foto llibre final.
Per il·lustrar aquestes tècniques prèviament els hi hem mostrat com a exemple algunes imatges de fotomuntatges del fons de l’AFB com les següents:
“La lucha contra el analfabetismo”, 1936. Fotomuntatge Margaret Michaelis, AFB.
Imatge de dalt: “La columna Los Aguiluchos de la FAI sortint cap al front d’Aragó”, 1936. Fotomuntatge autor desconegut, AFB.
Imatge de sota: “Entusiasmo”, 1936. Fotomuntatge autor desconegut/ Antoni Campañà, AFB.
Inspirant-se en aquests treballs han fet foto collages retallant imatges procedents del fons de l’AFB, generant noves visions, nous significats a partir de l’observació dels elements presents en fotografies anteriors, desconstruint-les per crear una nova imatge…
I, posteriorment, fent fotomuntatges en blanc i negre en el laboratori fotogràfic de l’Arxiu, visionant primer les imatges en negatiu, per treballar combinant elements de diversos negatius obtinguts d’imatges del seu fons, explorant les possibilitats d’aquesta tècnica, alhora que el treball de revelatge en blanc i negre, que mai deixa indiferent a aquests joves perquè descobreixen l’origen de conceptes i processos com el suport fotosensible del paper fotogràfic o la seva reacció al revelatge químic i el posterior positivat de les còpies…
En les sortides fotogràfiques els hi hem proposat recollir materials del carrer i fotografiar textures, colors, formes o siluetes, elements diversos, per emprar en els treballs posteriors … A continuació han fet una sessió de treball amb els seus retrats, disposant aquests elements damunt la seva imatge, jugant amb la seva aparença i refotografiant-los, amb la voluntat d’incloure una selecció de cadascun d’aquests exercicis al seu foto llibre.
Els/les hem animat a acolorir fotografies, intervenint els seus retrats al carrer amb aquarel·les, experimentant amb el color i la textura del paper, transformant les imatges en blanc i negre amb expressives intervencions cromàtiques.
Tots aquests exercicis han culminat en la creació d’un foto llibre individual que resumeix tota la pràctica de la setmana.