Cliente:Biblioteca Ramon Fernández Jurado
Date:October 22, 2018

Llibre Animat Castelldefels BIBLIOLAB

Hem realitzat novament el Llibre Animat amb públic familiar a la biblioteca Ramon Fernández Jurado de Castelldefels, on les diverses famílies participants han pogut compartir aquesta experiència de descoberta i de creació per comprendre què és la imatge fixa i com passa a imatge en moviment, confeccionant conjuntament un llibre animat, foliscopi o flip-book amb fotografies que han fet dels seus objectes o personatges.

Aquest exercici permet als participants integrar la lectura visual i comprendre la creació de la imatge en moviment, a partir de l’explicació que fem de les descobertes d’Eadweard Muybridge, i l’observació directa de flipbooks que els hi hem mostrat.

Sabeu què és un foliscopi?

Un foliscopi (flip book o flick book, en anglès) és un llibre, que conté una sèrie d’imatges que varien gradualment d’una pàgina a la següent, de manera que en passar les pàgines ràpidament les imatges semblin animar-se tot simulant un moviment o altra mena de canvi. El foliscopi també és conegut com a llibre animat o llibreta animada.

Els hem proposat crear el seu llibre animat, també anomenat foliscopi, a partir de fotografiar un objecte o joguina que han escollit en una posició estàtica i en una altra diferent, realitzant 2 o 3 fotografies del mateix element en posicions diferents, per poder simular la sensació que es mouen quan passin les pàgines del llibre ràpidament, les imatges semblen animar-se tot simulant un moviment.

En aquest taller han fotografiat les seves joguines mirant-les d’una altra manera, observant, reflexionant i valorant quina era la més adequada, com es veia millor, en quin punt havien ubicar-la, quin seria el moviment, etc. per aconseguir aquest efecte, creant una petita i senzilla animació, que juga amb la persistència retinal, com ho fa també la pel·lícula cinematogràfica.

Han fet un treball cooperatiu molt interessant amb els pares i mares, on en tot moment ajudats pels grans, els petits han dirigit la idea i la realització de les fotografies per confeccionar el flipbook.

Els flipbooks es consideren en l’actualitat una joguina per a nens i grans, i van ser alguna vegada un “premi” comú en caixes de cereals, tot i que han esdevingut un objecte de col·leccionista. Els flipbooks vintage són molt populars entre els col·leccionistes, particularment són molt cobejats els de finals del segle XIX i principis del segle XX, i aquests han arribat a milers de dòlars en vendes i rematades. Continuen sent emprats en estratègies de màrqueting de tot tipus, així com en art i col·leccions fotogràfiques. Si us interessa, aquí podeu visitar el següent enllaç:

http://www.flipbook.info/index_en.php

Han treballat amb diversos objectes, podeu observar la singularitat dels personatges que han escollit, que ens mostren els seus objectes preferits i també els seus referents visuals:

Aquesta seria una de les seqüències, que un cop impresa, repetint cada imatge 7 cops, dona la sensació de movimient: