Hem fet amb els alumes de 2n de Primària del CEIP El Martinet, aquesta activitat de fotografia estenopeica, en la que han realitzat una descoberta i nova observació de l’entorn, per mitjà del treball fotogràfic i de positivat amb les càmeres estenopeiques, que hem dut a l’escola.
Prèviament hem vist a l’aula com és la llum, quins tipus n’hi ha, com es projecta i com viatja, per entendre la formació de la imatge en una cambra fosca, aprofundint després en aquest fenomen, a partir de l’experimentació i l’observació directa, realitzant una fotografia amb aquestes rudimentàries càmeres al pati exterior i positivant-la a l’aula.
Han vist en imatges com qualsevol recipient o dispositiu que sigui totalment opac a la llum, i que en un dels seus costats presenti un petit orifici o estenop, els permetia veure la imatge de l’exterior doblement invertida, els ha fascinat… El contrast de l’exposició a la llum solar amb el treball a fosques en un laboratori improvisat a la seva classe, els ha sorprès molt i esverat una mica, amb tot han pogut carregar el paper a les càmeres a fosques i revelar amb llum vermella, i una mica de paciència.
Després de la introducció, han sortit per grups al carrer amb les capses fotogràfiques, per decidir que retrataríen, i a esperar a que el sol fes la fotografía, això els ha costat una mica…
Alguns grups han decidit retratar el mural del pati de l’escola, on es veu el martinet que li dóna nom, tot i que després s’han adonat que havien de posar la capsa més amunt, a sobre d’alguna cosa, doncs no l’han enregistrat del tot. D’altres han escollit indrets diferents del pati. Mireu:
Els resultats han estat una mica irregulars, però molt bonics, doncs a alguns els hi ha caigut el paper, altres han obert la capsa i han velat una mica el paper, alguns han mogut la capsa de lloc metre estava exposant… però es reconeix l’escola i han gaudit molt aquesta experiència educativa tan interessant.