Date:March 08, 2018

FotoPoemes Vic BIBLIOLAB

Hem iniciat l’activitat de Fotopoemes a la Biblioteca Joan Triadú de Vic, una activitat fotogràfica i plàstica que ens permetrà descobrir la relació entre les imatges i la poesia, tot analitzant el treball de Joan Brossa i Chema Madoz que permetrà endinsar-nos en un món ple d’objectes i nous sentits.

Com sempre, iniciem el treball amb el visionament d’una selecció d’imatges dels dos artistes, que ens anima a observar, reflexionar i replantejar el sentit dels objectes, cercant una nova interpretació d’aquests. Ens inspirem visualitzant el treball de Joan Brossa com a poeta visual, i de Chema Madoz amb les seves metafòriques imatges. Contemplem els seus treballs per separat i el seu treball comú del Fotopoemari, i ens adonem de les possibilitats d’explorar els objectes, les formes, els significats, les idees, que cercarem amb el nostre treball fotogràfic. Comprovem que hi ha una similitud en alguns aspectes de les seves obres, no només en el seu vessant més conceptual, on tots dos recorren a la construcció poètica, sinó també en un vessant més formal. Però els seus processos són tan diferents, que les possibles similituds en els resultats no deixen de guardar les característiques pròpies de cadascun. Tots dos juguen a la frontera entre llenguatge i imatge. L’objecte és el protagonista que ambdós comparteixen. Per a Brossa i Madoz l’objecte és una oportunitat per al joc i la descoberta, així ho transmetem als participants.

Reflexionem al voltant de qüestions com Què és la poesia visual? Quin paper hi juguen els objectes quotidians? Com mirem un objecte? Pot arribar a sorprendre’ns? Influeix la llum en interpretació de l’objecte? I el punt de vista? I la composició? Juguem amb els objectes, els mirem, els hi donem la volta…? Cerquem nous significats per aquell mateix objecte?…

Tenim pautes i conceptes a fotogràfics que els transmetem, perquè els considerin a l’hora de fotografiar un objecte o bodegó, els plantegem què és el punt de vista? I l’enquadrament? Com puc modificar la llum? Què és una llum dura, o suau, o filtrada? Fem la il·luminació directa o indirecta?, Com organitzo els elements que vull fotografiar per donar més força a la imatge final?.

Proposem als participants jugar amb els objectes i les imatges, trobant nous sentits als elements, cercant metàfores visuals que ens sorprenguin.

Veieu algunes imatges captades dels bodegons de l’Ignasi i el Rosario: