Cliente:Arxiu Fotogràfic de Barcelona / ICUB
Date:June 26, 2017

FOTOSEQÜÈNCIES 2017/18: IMATGES I VIATGES

Oleguer Junyent (Barcelona, 1876-1956). Pintor, escenògraf, decorador, col·leccionista, antiquari, fotògraf amateur i apassionat dels viatges, és conegut popularment per la volta al món que emprengué el 1908 i per la narració il·lustrada d’aquest viatge, que, amb el títol Roda el món i torna al Born, es va publicar dos anys més tard.

La singular personalitat de Junyent ha fet possible que s’hagi pogut estudiar i divulgar facetes diverses d’aquest personatge imprescindible de la cultura barcelonina de la primera meitat del segle XX.

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona és depositari de gairebé dues mil cinc-centes fotografies fetes per Junyent, que són molt representatives de la fotografia amateur de principis del segle XX. La col·lecció ens permet descobrir l’interès de Junyent per la fotografia estereoscòpica i pels autocroms, tècniques innovadores a l’època i molt emprades per aquesta nova categoria d’artistes que troben en la fotografia un instrument per a la creació, el coneixement i l’oci.

L’exposició se centra en les fotografies que Oleguer Junyent va fer en la volta al món l’any 1908. Imatges estereoscòpiques, sovint inèdites, que il·lustren molt bé el seu vessant de fotògraf amateur, més enllà del llibre que es va publicar en el seu moment. I aquesta exposició a l’Arxiu fotogràfic de Barcelona és fil conductor del nostre casal: ”Imatges i viatges. Un viatge fotogràfic pel barri de la Ribera.”

Imatges i viatges ha estat la proposta per al nostre casal d’estiu del 2017 a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, al barri de la Ribera, adreçat a nens i nenes de 10 a 16 anys, on hem estat tres fotògrafes treballant, per tal de donar-los una atenció individualitzada durant tot el procés de treball.

Partint d’una exposició magnífica, relativa al viatge, ”Oleguer Junyent. Fotògraf, Roda al món i torna al Born”. La dinàmica de treball començava cada matí a l’Arxiu on ens trobàvem per fer una petita introducció teòrica-participativa sobre el que treballaríem aquell dia, per després sortir al carrer a fer fotografies, i tornar de nou a l’Arxiu a imprimir les còpies i fer una mica de debat sobre el treball fet.

Eren vint nens i nenes dividits en sis grups, cada grup va triar un fil conductor, un tema, que seguiria durant la setmana en el seu particular viatge pel barri. Es va crear un debat per grups per definir el concepte que treballarien; El retrat, els colors, la gent i el barri, les formes geomètriques … varen ser alguns dels escollits.

Pensar la fotografia, observar, triar, treballar amb la llum i els elements compositius de la imatge, han sigut alguns dels aspectes que hem treballat en profunditat durant aquesta setmana en definitiva ensenyar-los a explicar coses amb les fotografies, a narrar històries, sobretot tractar que tinguessin una bona experiència i que s’ho passessin bé fent fotos.


Imatges i viatges Fotollibres from CliCme on Vimeo.