Cliente:ICUB / AFB / IES Verdaguer
Date:September 27, 2016

FOTOSEQÜÈNCIES a l’IES Verdaguer

Fotografiem els ritmes i comerços de la Ribera amb les càmeres GoPro.

Taller fotogràfic experimental, realitzat amb alumnes de l’IES Verdaguer, d’entre 12 i 16 anys, on de la mà de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i de CliCme, en col·laboració amb l’ICUB i el mateix IES, van descobrir realitzant un treball fotogràfic, el barri de la Ribera. A partir del treball amb les càmeres GoPro i desenvolupant dues línies de treball proposades, cercant amb les seves imatges mostrar els diferents ritmes que es donen al barri, així com la seva activitat comercial.

Vam convidar als alumnes que fessin de “documentadors” del barri, amb la seva mirada, la seva experiència i amb la descoberta d’aquestes càmeres fotogràfiques, per tal de mostrar a generacions futures com és l’activitat al barri de la Ribera avui en dia, com es mouen les persones, els vehicles, les situacions o la vida amb els seus diferents ritmes. Així com l’activitat dels comerços, com són, què vénen, com han canviat, qui hi compra, mostrant la identitat que aporten al barri.

Per tal d’ajudar-los a fer aquesta documentació visual, prèviament vam analitzar imatges del fons de l’Arxiu, que els van mostrar com era la Ribera pels vol del 1900, com havia sigut la vida, el ritme i el comerç en aquella zona, alhora que vam introduir conceptes fotogràfics, que després van practicar treballant en grups, tot fent retrats, sèries fotogràfiques, o foto seqüències, a partir dels seus recorreguts pels diferents racons de la Ribera. A partir del visionat i selecció de les millors imatges, prepararem una mostra expositiva a l’institut.

Les càmeres GoPro, tot i que són càmeres especialment dissenyades per fotografiar l’acció, poden emprar-se també per documentar, descontextualitzant-les d’aquest ús i dur-les a un altre context com és la ciutat, el barri, la gent, l’arquitectura… Donant un valor afegit a l’experiència, doncs la majoria dels participants no havien treballat mai amb aquestes càmeres fotogràfiques.

mosaic-antigues-x-gopro-verdaguer-web

p92050

01-web

scan-web2

comercos-web

we-sessio-gopro3escaner-6mosaic-nens-nou

web