Seguim treballant dins el projecte de Bibliolab, hem fet l’activitat de Fotopoemes a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell de Vilanova, amb diversos aficionats a la fotografía, que han descobert la relació entre les imatges i la poesia, tot analitzant el treball de Joan Brossa i Chema Madoz amb els seus mons plens d’objectes i metàfores visuals.
Hem iniciat el treball amb el visionament d’una selecció d’imatges dels dos artistes, els hem animat a observar, reflexionar i replantejar el sentit dels objectes, cercant una nova interpretació d’aquests. Ens inspirem visualitzant el treball de Joan Brossa com a poeta visual, i de Chema Madoz amb les seves metafòriques imatges. Hem contemplat els seus treballs, i ens hem adonat de les possibilitats d’explorar els objectes, les formes, els significats, les idees, que cercarem amb el nostre treball fotogràfic, comprovant les similituds de les seves obres, no només en el seu vessant més conceptual, on tots dos recorren a la construcció poètica, sinó també en un vessant més formal. Tots dos juguen a la frontera entre llenguatge i imatge. L’objecte és el protagonista que ambdós comparteixen. Per a Brossa i Madoz l’objecte és una oportunitat per al joc i la descoberta, així ho transmetem als participants.
Hem reflexionat i debatut qüestions com: Què és la poesia visual? Quin paper hi juguen els objectes quotidians? Com mirem un objecte? Pot arribar a sorprendre’ns? Influeix la llum en interpretació de l’objecte? I el punt de vista? I la composició? Juguem amb els objectes, els mirem, els hi donem la volta…? Cerquem nous significats per aquell mateix objecte?…
Els hem transmés aquests conceptes i algunes qüestions fotogràfiques, perquè ho considerin a l’hora de retratar un objecte o un bodegó, els plantegem què és el punt de vista, l’enquadrament?, la llum? Què és una llum dura, o suau, o filtrada? Com fem la il·luminació directa o indirecta? Com organitzem els elements que volem fotografiar per donar més força a la imatge final?…
Proposem als participants jugar amb els objectes, trobant nous sentits als elements, cercant metàfores visuals que els sorprenguin, explicant noves visions amb les seves fotografies, cercant el millor enquadrament, punt de vista o llum, cadascú des de la seva experiència. Vegem-ne algunes: