Cliente: AFB/ Barcelona Activa.
Date:January 12, 2024

FOTODEBAT: retrat, identitat, imatge.

Autoria desconeguda: Retrat, entre 1842 i 1860. AFB.
Lari, J.M.. Noia amb càmera Kodak ‘Baby Brownie’, entre 1940 i 1960. AFB.
Bach, A. i Meloni, M.: Projecte Linde, 2019. Col·lecció Nacional de Fotografia, AFB.

Taller realitzat dins de Barcelona Activa, amb el col·lectiu de joves que estan formant-se i cercant el seu lloc en el món laboral actual. Plantegem un Foto-debat a on parlar dels conceptes de retrat, identitat i imatge en relació amb el medi fotogràfic i en l’actualitat.

RETRAT

En el decurs del temps ha estat el gènere fotogràfic per excel·lència, és la representació de la fisonomia d’una persona, del seu aspecte físic i emocional, intentant transmetre amb la gestualitat i la mirada l’interior d’aquesta persona, el seu estat d’ànim o manera de ser, a partir d’un retrat de primer pla o mig o sencer, o sense mostrar el rostre, o fixant-se en algun detall o part de la persona.

El retrat fotogràfic ha estat present en la història de la fotografia des de l’inici, en totes les èpoques, posant l’atenció en la persona o persones, o els clixés que representen, com també mostrant o insinuant la relació que hi estableix la persona que fotografia.

Plantegem algunes qüestions al respecte…

Parlem de retrat i d’autoretrat?, quan fem un retrat o autoretrat què busquem? Què volem representar? Amb quina intenció?

Quantes fotos o retrats penseu que es feien les persones fa un segle? I fa 50 anys? Fa 10 anys? Avui dia? Qui penseu que es retratava? A on? Qui feia les fotos?

Avui dia, retratem, ens fem retrats? Per què?…

Estem saturats d’imatges? Ho esteu? En som conscients? Abusem dels retrats?, de l’autorepresentació?

IDENTITAT

Conjunt de característiques que fan que una persona o una comunitat sigui ella mateixa, Qualitat de ser una persona o cosa ella mateixa.

Quina és la vostra mostra d’identitat més evident avui dia?

Drets sobre la pròpia imatge: a qui i com puc fotografiar? Identitat física.

Som conscients que tenim bàsicament una identitat visual, digital, a què respon?: Com soc?, d’on vinc?, amb què m’identifico, com em mostro i per què?

Parlem també de l’autoria de les fotografies com a identitat creadora: de qui són les fotos? Fins quan?

La “foto” és propietat de qui fa la fotografia, o si té un contracte, de la persona o empresa que el contracta, segons la Llei de la Propietat Intel·lectual.

El dret d’autor és sempre del fotògraf, una vegada que la imatge està feta la seva autoria ens pertany i tindrem dret a exigir una compensació per l’ús d’aquesta imatge. Segons la Llei de Propietat Intel·lectual, les imatges o fotografies originals tenen drets d’autor des del moment de la seva creació.

Quan puc emprar una fotografia sense permís de l’autor? Si la imatge s’utilitza per a fins culturals, científics i històrics de caràcter rellevant o quan la imatge de les persones és accessòria respecte del fet rellevant del qual es pretén informar amb la fotografia (qualsevol succés o esdeveniment públic important), tampoc es requereix permís.

Aquestes qüestions ens faciliten parlar de drets d’autor i de la seva protecció, introduint també la figura de l’arxius fotogràfics.

IMATGE

És la representació, semblança i aparença d’alguna cosa o persona, allò que es veu representat.

Si es tracta d’un retrat, mostra com ens veu un altre, si és un autoretrat de com ens veiem. Si retrato, mostro la imatge que tinc d’una altra persona o cosa, si m’autoretrato serà de mi.

Com ens definim visualment? De quina manera ens mostrem?

Quins són els nostres límits: què mostrem i perquè, com ho fem? Qui ho veu? Qui ho pot veure? Fins a on pot arribar? En el fons compartim la nostra autoimatge, és la real, la que volem, la que projectem?, correspon a la imatge mental que tenim de nosaltres. Està influïda per les relacions amb altres persones, les opinions de coneguts i les experiències vitals pròpies. Aquesta imatge mental juga un paper molt important en la nostra autoestima i es configura a través de com ens veiem físicament (altura, pes, color de pèl, etc.) com també intel·lectualment, socialment…

Anem a les xarxes a on compartim la nostra imatge i autoimatge: què mostrem, com i a on? Quan pot durar en les xarxes o en l’espai públic, quina imatge dona de mi?

 Som conscients que estem compartint imatges sense límits?, de quin són?, a on van, a on es veuen?, per quant temps?, qui en té la propietat?, per quant temps…?

El Foto-debat va ser molt fructífer i escoltar les seves argumentacions va ser interessant.