Continuem novament amb els tallers a l’Espai Delmiro de Caralt de la Filmoteca de Catalunya!
Aquest curs hem adaptat alguns materials per fer l’activitat més entenedora i que els alumnes participin més activament. Amb el joc de pistes i el treball de racons pretenem que comprenguin i integrin la dinàmica de la imatge en moviment i l’evolució tecnològica que ha sofert la imatge cinematogràfica, des de les primeres joguines òptiques fins al’actualitat.
Com sabeu, el cinema d’avui és l’herència de moltes persones i ginys que en el decurs de la història van permetre explicar històries amb imatges al públic. Per mitjà d’un joc de pistes i un treball de racons, amb reptes i enigmes amagats dins de vitrines, de tocar i fer funcionar diferents joguines òptiques, els nens i nens que visiten la Filmoteca de Catalunya entendran el funcionament del cinema, valoraran la feina dels pioners i comprendran les diferents tasques de la Filmoteca.
El taller “Cinema: més que imatges en moviment”, està pensat perquè escolars de Primària i Secundària s’introdueixin al món del cinema a través d’un joc de proves amb objectes precinematogràfics o joguines òptiques. Així observen i comprenen l’evolució de la imatge quieta cap al moviment, i les successives innovacions tècniques que han permès arribar a fer i veure el cinema com és avui dia. En aquest taller els escolars que ens visiten podran:
-Descobrir algunes de les funcions que desenvolupa la Filmoteca de Catalunya per complir els objectius de conservar, investigar i difondre el patrimoni cinematogràfic.
-Experimentar i entendre el cinema com una sèrie d’imatges en moviment i veure diferents maneres d’aconseguir el pas de la imatge fixa a una imatge en moviment.
-Valorar la feina dels pioners per aconseguir gaudir del cinema tal com el veiem ara.
– Descobrir i comprendre conceptes com la llum, la projecció d’imatges, la retroprojecció, la il·luminació, què són els fotogrames etc.
Per tal d’il·lustrar aquests conceptes i fer més activa la descoberta, els escolars han de recòrrer l’ Espai Delmiro de Caralt, amb la seva col·lecció d’aparells de pre-cinema que observaran de prop, trobant alguns objectes com:
• El Foliscopi: enginy per explicar petites històries fent avançar els fulls d’un llibre amb el dit.
• L’Estereoscopi: joguina que permet veure imatges a contrallum. Els discos podien recollir escenes sobre un tema concret o explicar una història.
• L’Anamorfosi: joguina òptica que fa aparèixer una imatge a partir d’una altra de deformada.
• El Cine NIC: joguina que projecta petites pel·lícules.
• El Praxinoscopi i el Zoòtrop: joguina per explicar històries petites fent girar un cilindre.
· La Llanterna màgica: És un giny precursor dels projectors de cinema o de diapositives. Va ser l’espectacle visual amb més èxit, popularitat i durabilitat abans que s’inventés el cinema. Es basava en el disseny de la càmera fosca, la qual rebia imatges de l’exterior fent-les visibles a l’interior, invertint aquest procés, i projectant les imatges cap a l’exterior.
Ens han visitat els i les alumnes de l’Institut-escola Rafael Alberti, de la Salle Comtal, de l’Escola Drassanes…