Hem fet un nou taller de cianotipies a l’hort del Monestir de Pedralbes, en un entorn preciós que sempre estimula l’observació acurada de les espècies vegetals i la creativitat, facilitant l’experimentació amb aquesta tècnica fotografia tan antiga, que permet treballar amb els elements vegetals a partir de la recol·lecció a l’hort, recordant la feina de la botànica Anna Atkins, recollint, component, insolant i obtenint unes còpies en positiu en cian objectes disposats damunt el paper emulsionat. Un entorn ideal per a la descoberta i la creativitat compartida.
La màgia del procés acurat de la cianotípia i el seu característic blau continua meravellant tothom qui s’hi apropa. En aquesta ocasió, hem tingut el plaer de dur a terme el taller amb persones adultes creant composicions variades i sorprenents. Estem profundament agraïdes per haver pogut treballar novament en un lloc tan especial.
És una tècnica visualment impactant, el característic blau intens dels cianotips crida molt l’atenció als públics i el resultat és immediatament atractiu, fet que motiva les persones participants a explorar, repetir i experimentar. La cianotípia resulta una manera senzilla d’introduir conceptes científics (la llum, la transparència i l’opacitat, les reaccions químiques, la fotosensibilitat) dins d’una pràctica artística. És ideal per a tallers interdisciplinaris que uneixen expressió visual i coneixement científic, fent fotografia per contacte, sense càmera i revelat amb aigua. Es també un procés senzill que no requereix coneixements previs. Tant infants com adults poden experimentar amb la composició, la llum i el temps d’exposició fomentant la imaginació i l’experimentació.
Cada cianotip és únic que ens permet reflexionar sobre la memòria, el temps i l’origen de les imatges sense necessitat de tecnologia digital.
Imatge de la dreta ©Maite Castillo