Cliente: Monestir de Pedralbes/ICUB
Date:April 30, 2023

CIANOTÍPIES A L’HORT. Reial Monestir de Pedralbes.

Tallers de cianotípies realizats a l’hort del Monestir de Pedralbes, en un entorn preciós que ha facilitat l’experimentació amb aquesta tècnica primigènia de la fotografia, i que ens ha permès treballar amb els elements vegetals a partir de la recol·lecció a l’hort, com del que hem aportat amb caire més de tardor i nadalencs, fent-ho a la manera de la botànica Anna Atkins, recollint, observant, insolant i obtenint unes còpies en positiu en color cian o blau prússia dels objectes disposats damunt el paper emulsionat.

La cianotípia és un procediment d’impressió fotogràfica per contacte, que dona com a resultat una còpia en cian, anomenada cianotip, un color artificial aconseguit per la reacció de les sals ferroses del paper, a l’exposició dels rajos UVA, inexistent a la natura. Aquest procediment va ser descobert l’any 1842 per Sir John Herschel i el va posar en pràctica immediatament la botànica britànica Anna Atkins el 1943, que va publicar un llibre il·lustrat exclusivament amb cianotips d’algues. Va ser un procediment popular en els cercles d’enginyers fins al segle XX. És un sistema senzill i econòmic que produeix còpies a gran escala d’un treball que en anglès es coneix com a blueprints. En el procés es fan servir dos productes químics: el ferrocianur potàssic i el citrat amònic de ferro.
El minuciós procés de treball i els resultats en cian no deixen mai de sorprendre a qui ho prova, en aquesta ocasió hem treballat amb públic familiar i adult, creant imatges molt diverses. Taller de cianotípies a l’hort, descobrint i experimentant aquesta tècnica a partir de les espècies i fruits de l’hort medieval del monestir, un espai preciós per compartir aquesta descoberta.
El conreu que fan les persones que s’encarreguen de l’hort respecta les metodologies i el fer de l’edat mitjana, és totalment ecològic i sostenible, no podem estar més agraïdes per l’oportunitat de ser-hi i treballar en un indret així.