Cliente: Departament de cultura. Generalitat de Catalunya. Agència catalana del Patrimoni cultural.
Date:May 22, 2024

ÀURIA·FOTOGRAFIA. Mirades al patrimoni. Prova-pilot.

El Programa Àuria és un projecte del Departament de Cultura que vol apropar el patrimoni cultural a adolescents i joves per mitjà de l’experimentació amb les disciplines artístiques.

La nostra proposta pedagògica experiencial és ÀURIA·FOTOGRAFIA. Mirades al patrimoni, un projecte que provoca situacions d’aprenentatge per assolir diverses competències dins dels currículums, a partir de la descoberta fotogràfica com a apropiació del patrimoni, que implica de forma directa a mestres i alumnes i de forma indirecta altres agents de la ciutadania com els equips dels museus, les famílies, les entitats del municipi. La proposta es pot articular i adaptar per cada centre per treballar amb  monuments de la seva zona.

La fotografia permet apropar-nos i aprofundir descobrint el patrimoni monumental del territori, per crear-hi més vincles, resignificant la mirada de l’alumnat i oferint noves interpretacions visuals d’aquest, alhora que facilitant la dinàmica docent, com a proposta que permet assolir currículums i  competències d’acord amb el nou format educatiu europeu. El resultat visual ha estat magnífic.

Inputs que treballem i propiciem en l’experiència fotogràfica:

Descoberta del patrimoni
Tipologies monumentals
Aprenentatge participatiu
Identitat i territori
Localització geogràfica
Treball col·laboratiu
Narrativa visual
Creativitat fotogràfica
Comunicació visual

Fotografies d’Ariadna Cornelles (esquerra) i Aina Pozo (dreta). ESARDI.

Miravet reflexe a l’aigua, d’Àlex Bucur. INS Dertosa.

Fotografies d’Óscar, Maria i Pau. 3r ESO INS  Sant Ramon.

El treball de totes les persones implicades culmina en una mostra en l’emplaçament monumental, que deprés va al centre educatiu participant, visibilitzant el patrimoni a tots els alumnats del centre.

Aquí teniu la primera mostra de la tasca de l’alumnat de l’Institut Dertosa de Tortosa i l’Escola Esardi d’Amposta al voltant del Castell de Miravet. A través de les fotografies descobrim noves mirades a aquesta fortalesa medieval que s’alça sobre el riu Ebre i que és un clar exemple de castell templer en un entorn natural privilegiat.

Nova exposició d’Àuria·Fotografia. Mirades al patrimoni, al Castell de Cardona, monument molt estratègic en el decurs històric, amb alumnat de 2n i 3r d’ESO de l’Institut Sant Ramon de Cardona: