Aprén amb l’arxiu!, és la proposta pedagògica en línia per treballar amb els fons de l’Arxiu del Port de Tarragona, amb la voluntat de donar-los a conèixer, oferint un recurs educatiu permanent per a explorar-los de manera rigorosa, lúdica i creativa, fent costat als educadors i educadores de la ciutat o de fora, que puguin estar interessats en les temàtiques vinculades a la història del Port, a partir d’una selecció de fotografies del seu fons i recursos didàctics que estimulin en l’alumnat la curiositat i despertant el seu esperit d’observació i de recerca, així com la capacitat d’empatitzar per mitjà de les imatges testimonials d’altres moments històrics, propiciant a l’aula espais de reflexió i debat entorn aquestes fonts documentals.
ACPT-000118. Grup d’infants jugant a la platja del Serrallo Al fons la draga Braga, autoria desconeguda, 1913.
Tarragona és una ciutat que respira a l’ombra del mar. La seva identitat està vinculada íntimament amb les aigües que banyen les seves costes i el port que acull les embarcacions, amb una història que es remunta a segles enrere, per tant, el port és cabdal per la ciutat i sempre hi ha tingut molta presència.
ACPT-000118.Vista del port amb la ciutat al fons, autoria desconeguda, 1902.
L’Arxiu del Port de Tarragona s’obrí al públic el 4 de juliol de 1990, amb motiu dels actes de celebració del Bicentenari del Port Modern. En aquell moment, va ser concebut com a Arxiu Històric, tot i que amb el temps acollí també la documentació més recent, esdevenint l’arxiu general de l’organisme amb documentació, tant històrica com administrativa. La documentació més antiga que es conserva a l’Arxiu referent al Port de Tarragona data del 1790, any en què s’iniciaren les obres del port modern. Des d’aquesta data fins a l’actualitat la documentació ha anat augmentant progressivament fins a arribar a constituir un fons considerable, a través del qual, és possible reconstruir la història del Camp de Tarragona i el paper que el port hi ha representat econòmicament i socialment. L’Arxiu del Port es va fer per custodiar el patrimoni documental de l’administració portuària des dels seus orígens fins als nostres dies, amb la voluntat de fer-ne també difusió i divulgació.
ACPT-000118. Tinglado 1 del Moll de Costa en construcció, autoria desconeguda, 1913.
La proposta educativa s’ha organitzat entorn a dos eixos temàtics-focus d’interès, que són:
1. EL MAR, EL PORT I LES PERSONES, per fer un apropament als oficis relacionats amb el port, a l’oci de la gent al mar, el port o la platja, als diversos ambients portuaris i la seva relació amb les persones en el decurs del temps, observant com han format part de l’imaginari col·lectiu de la gent de Tarragona.
ACPT-000118. A esquerra: ACPT-004471. Pescadors descarregant peix, autoria: Josep Prunera, 1958. A la dreta: AIHMPT-19772. Dones remendant xarxes a l’esplanada del Serrallo. Cessió de Rosa Sans Sans, anys 1980.
2. ELS FARS, ELS VAIXELLS I LES GRUES, per propiciar la descoberta i la valoració d’equipaments tan antics i essencials com els fars i les grues, o els sistemes de transport, de les diferents tipologies d’embarcacions, integrant la comprensió de la seva funció dins l’activitat comercial i industrial del Port.
ACPT-011882. Estibadors descarregant sacs del vaixell “Cartagena” autoria: Canadell, 1962 A la dreta: ACPT-011884. Cullera de grua treballant, autoria: Canadell, 1962.
ACPT-000269. Torre rellotge del Port, autoria: desconeguda, 1923.
Hem creat recursos pedagògics, materials educatius i galeries fotogràfiques, que facilitin a mestres i grups, treballar-hi de forma telemàtica a l’aula, aquí teniu els enllaços per a descarregar-los: