Date:October 19, 2017

LlibreAnimat Sant Feliu del Llobregat BIBLIOLAB

Activitat de narrativa fotogràfica, on els participants experimenten què és la imatge fixa i la imatge en moviment, a partir de la confecció d’un senzill llibre d’animació o flip-book amb fotografies. Aquest exercici permet als nens i nenes integrar la lectura visual i comprendre la creació de la imatge en moviment. Els resultats són llibrets originals i únics, confeccionats per ells que solen realitzar mesclant la imatge, el text i el dibuix.

Sabíeu que el primer flipbook va aparèixer al 1868, va ser patentat per John Barnes Linnet amb el nom de kineógrafo (“imatge en moviment”). Va ser la primera forma d’animació que va emprar una seqüència lineal d’imatges en lloc de circular (el vell Fenaquistoscopi ). El pioner de cinema alemany Max Skladanowsky , va exhibir per primera vegada les seves imatges fotogràfiques en sèrie en forma de flipbook en 1894. En 1895 , Thomas Edison va inventar una forma mecanitzada de flipbook, anomenada el mutoscopi , que muntava les pàgines en un cilindre rotatiu central en lloc d’en forma de llibre. El mutoscopi es va conservar com una atracció popular a través de mitjans del segle vint, apareixent com màquina operada per monedes en parcs de diversions. En 1897, el cineasta anglès Henry William Short va començar a vendre el seu “Filoscopio“, que era un flipbook situat sobre un suport de metall per facilitar el passatge de les pàgines.

Els flipbooks es consideren en l’actualitat una joguina per a nens, i van ser alguna vegada un “premi” comú en caixes de cereals. Continuen sent usats en estratègies de màrqueting de tot tipus, així com en art i col·leccions fotogràfiques.

Seguidament us mostrem un vídeo compost a partir de les seqüències fotogràfiques originals d’Edward Muybridge:

 

Per tal de crear animacions i seqüències amb continuïtat, els hem proporcionat diversos objectes i fotografies, que repeteixen en cada pàgina, desplaçant-los en un sentit o dirección, per crear la il·lusió de moviment al passar ràpidament les fulles. Els nens i nenes han creat un llibre animat a partir d’aquests objectes o de les imatges d’Edward Muydridge, veieu:

Aquí podeu veure algunes imatges del taller: